Камъкът на 2021 година – Аметист

Камъкът на 2021 година – Аметист

Камъкът на 2021 година е аметист – безспорно е един от най-красивите енергийни камъни. Това е рождения камък на зодия Водолей. По правило обаче всяка зодия може да използва Аметист, защото той е от семейството на кварца ( Розов Кварц, Зелен Кварц, Опушен Кварц, Чист Кварц и други). Всички кварцови камъни могат да се носят от всичките зодии, за разлика от някои други естествени камъни, които не позволяват това.

Препоръчва се през 2021 всеки човек да се сдобие с камък Аметист, защото именно той ще въздейства най-силно през идващата година. Дайте стабилен и сигурен старт на новото начало и отворете съзнанието си. Специалистите по енергийни камъни смятат, че именно аметистът ще помогне много за стабилна и успешна година на своите притежатели 

Откъде идва този камък, какви са свойствата му и как да се възползваме от енергията му? Отговорите на тези и други въпроси сме събрали в този кратък материал, посветен на енергийните свойства на естествения полускъпоценен камък Аметист.

Произход и история

Откъде идва този камък, какви са свойствата му и как да се възползваме от енергията му? Отговорите на тези и други въпроси сме събрали в този кратък материал, посветен на енергийните свойства на естествения полускъпоценен камък Аметист.

Аметистът е популярен камък още от древността. Името “аметист” идва от гръцки произход „aμέθυστος“ (аметистос), което в превод означава „неопиянен“. Пурпурните цветове на аметиста излъчват величественост и  царственост и именно затова се среща често в орнаментите на кралските корони. Цветовете му варират между привлекателен виолетов до синьо-лилав, но всъщност най-важното за този камък далеч не е красотата му. 

В миналото, и по-конкретно в Гърция,  хората са вярвали, че който носи такъв камък, не може да се опияни. 🙂 Всъщност оттогава до днес аметистът се носи от хората като символ на трезвеност, но не само от алкохола, а и като символ на трезво съзнание и разум. Има много митове и легенди относно появата на камъка, но не това е фокусът на темата ни днес.

Интересно е, че има доказателства за използването на аметист за направата на бижута още 3000 пр.Хр. в Египет и в Мала Азия. Смята се, че египтяните са използвали камъка, за да прогонят страха. Аметистът е използван и като помагащо средство за облекчаване на вината на човек и връщането на емоционалния му баланс. Когато пък някой в Древен Египет е поемал на път, задължително е взимал със себе си камък аметист, за да бъде безопасно пътуването му.

Защитни свойства

Перуанците дълбоко вярвали в защитните свойства на този камък. Най-често носели аметист около врата или ръката, за да ги предпазва от магии и зли сили. Те използвали камъка и като предпазно средство срещу отрова. Вижте гривни и колиета с аметист ТУК

В Китай пък дори са давали на човек, който води съдебни дела, камък аметист, защото има вярване, че този камък помага за благоприятния развой на събитията на своя притежател. 

Аметистът е разпространен и в християнството и е известен като камък на епископите

Енергийни свойства

Гривна Purple Temptation с Аметист

Аметистът е камък на мъдростта и яснотата на съзнанието. Той е изключително мощно средство за въздействие върху здравия разум на човек и помага при вземането на важни решения, тъй като изчиства съзнанието и отключва подсъзнанието и най-висшия разум у човек. Този камък съдейства за зрели решения и по-малко импулсивни действия.

Аметистът оказва силно успокояващо влияе върху емоциите на човек. Камъкът успокоява ума и предотвратява нервни и емоционални кризи като спомага за балансиране на вътрешната хармония и мир. Много хора с по-буен нрав носят бижута именно с аметист, тъй като чрез него те имат по-голям контрол над емоциите си и не избухват, а успяват да задържат негативните емоции и да успокоят нрава си. Някои хора предпочитат да слагат аметист в дома си и дори на работното си място, защото предотвратява конфликти и напрежение.

Камъкът на душата

Аметистът е наричан още “камък на душата”, защото излъчва силна енергия, която ни помага да погледнем отвъд видимото и да се свържем с нашето вътрешно Аз. Този полускъпоценен камък има свойството да намалява тъгата по изгубени близки, защото отваря съзнанието ни и ни помага да прозрем, че всъщност физическата загуба не означава емоционална загуба. Аметистът съдейства за пречистване на нашата аура и за по-висока вибрация на нас самите.
Този камък ни помага да отворим съзнанието си истински и да намаля материалистичните ни желания и дерзания. Чрез аметиста ние изпращаме добра енергия, която се връща към нас като от огледало. С него ние сме по-позитивни и по-щастливи емоционално, а така излъчваме такива вибрации и към околните.

Като камък със силна връзка с духовния свят, аметистът има огромна роля за успокояването на вечно работещия ум и за отварянето му към по-възвишена мъдрост. Духовната му енергия позволява на ума и тялото да се пречистят от всякаква отрицателна енергия

Камък на 2021

Препоръчваме всеки човек да намери аметист, който да харесва – може бъде гривна с аметист, колие с аметист или дори камъче, което да пъхне в джоба си. Позволете на енергията на естествените камъни да Ви съдейства за една по-добра и по-стабилна година.

Share this post