Истории от миналото с перспектива в настоящето! | DiA Bijou Handmade in Bulgaria
Истории от миналото с перспектива в настоящето!

Истории от миналото с перспектива в настоящето!
December 8th, 2016, Анастасия, 0 Коментари

Анастасия, основател на ДиА Бижу

ДиА Бижу е българска фирма, която вече четвърта година изработва дизайнерски бижута от полускъпоценни камъни, кожа, дантела, стомана, сребро и други материали. Днес ще Ви запознаем кой стои зад ДиА и как изобщо се появи тя. /2015 г./

Здравей, Стаси, нека те запознаем с приятелите на DIA! Коя е Анастасия?

На 35 години съм, украинка от руски произход. В България живея вече 16 години, тук завърших и висшето си образование. Обичам България и съм благодарна на случайността, която ме доведе тук. По образование съм журналист, обаче никога не съм работила по специалността. Също така завърших и Маркетинг и PR в Лондон. След университета експерементирах много в професионален план. Исках да намеря себе си, за да работя с удоволствие. Пробвах какво ли не - фоторепортер, организатор на събития, търговия, маркетинг, PR дори попаднах и в IT сектора, но все не се чувствах в свои води.

И тогава намери бижутата или по-скоро те откриха теб! От колко време се занимаваш с ръчно направени бижута, от къде ти хрумна идеята, защо точно бижута?

Чиста случайност! Обаче вярвам, че няма случайни неща. След като ме съкратиха от HP, а това беше най-нещастната ми работа, си дадох почивка и търсех нещо, което наистина ще ме заинтригува. Срещах се с много хора в този период, завързвах много познанства. Точно тогава се появи една моя стара позната и ми показа бижута, от полускъпоценни камъни, които изработва сама. Сподели ми, че много би искала бижутата й да достигнат до повече хора, но не знае как. Реших да й помогна, така или иначе нямах много ангажименти. Намерих партньор и, през които да се продават на живо, направих снимки на съществуващите бижута и ги пуснах онлайн във Фейсбук. Хората проявяваха все по-голям интерес, клиентите се множаха с всеки изминал ден и неусетно работата и разговорите с тях в един момент погълнаха цялото ми свободно време. От помощ на приятел дейността ми стана основна работа. Отговарях за маркетинг, реклама, PR, изграждане и поддръжка на онлайн страницата ни, докато моята приятелка и вече бизнес партньорка изработваше бижута. Първата година имахме толкова голям успех, че събрахме достатъчно капитал за да отворим собствен магазин и да изградим по-голям екип. Това беше много хубав и вълнуващ период! Но..и свързан с раздяла. Моята бизнес партньорка реши да се откаже от работата си, за да се посвети на своето семейство. Така се наложи  аз да овладея всички техники по изработката на бижута. Сега го правя с голямо удоволствие!

С какво DIA са по-различните бижута от всички останали, които се предлагат на пазара?

Погледнато реално ние работим с полускъпоценни камъни както и много други конкурентни фирми. Обаче аз вярвам, че освен качеството на материалите, с които работим е важна и самата енергия на дизайнера. изработващ бижуто. Много клиенти се връщат отново при нас и ни разказват колко комфортно се чувстват с бижутата, изработени от нас. Камъните поемат енергията, която ги обкръжава. Ние никога  не си позволяваме да използваме имитация на камък, освен това добавяме и най-висок клас стоманени елементи, които не предизвикват алергии. И не на последно място нашите бижута са 5 години гаранция. Така всеки притежател може да бъде спокоен в стойността на едно бижу закупено от нас.

Можем ли да кажем, че бижутата говорят за характера на човек?

Харектерът на един човек винаги личи по стила на обличане и подбора на аксесоари. Екипът ми винаги е готов да направи консултация в избора на бижу, подходящо към определен тоалет. Много често имаме поръчка за изработка на бижу за подарък. Тогава винаги молим да ни се опише човекът, за когото е предназначено то - характер, темперамент, начин на живот, зодия и визия. Не напразно в световен мащаб са приети няколко основни типажа на визии: романтичен, класически, натурален, драматичен и градски шик. Всяка визия говори сама за себе си с названието си. А хората вече избират на подсъзнателно ниво комфортната визия за себе си. Ние от нашата страна шлифоваме тези визии с подходящи аксесоари.

Какво послание носи едно бижу DIA на своя притежател?

Индивидуалност на първо място. Визуално бижуто винаги ще допълва идентичността на своя притежател. А с енергията си, в зависимост от това от какви камъни е направено бижуто, ще подсилва едни или други качества на човека. Тоест освен красивото бижу Вие получавате и енергиен заряд.

От къде ти самата се вдъхновяваш?

Моето вдъхновение много често идва от модата. В ДиА Бижу съчетавам енергията на камъните със световните тенденции.

Как една предимно творческа (индивидуална) работа не губи своята идея при реализацията й от екипа, с който работиш?

Имаме установени правила за качество за изработката на бижута в екипа, но всеки дизайнер твори спрямо вкуса си. Щом е приет в екипа на ДиА Бижу това означава, че са приети и всичките му творчески хрумвания, настроения и вълнения.

Как едни млади момичета успяха да създадат работещ бизнес у нас и да го развиват все по-успешно? Ще ни споделиш ли тайната?

Моята тайна е действие, постоянство, работа и още веднъж много работа. Плюс талантлив екип.

Ти си млада майка, как успяваш да съвместяваш двете отговорности?

Трудно е, но не невъзможно. Тук е важна гъвкавостта. В момента за мен приоритет е детето, което все още е много малко,  после работата. Тук важното условие е да имаш изграден добър екип. Благодарна съм на моя, че се справят толкова добре.

Това доказателство ли е, че мечтите се сбъдват?

За мен да. Дълги години се чудех кое е призванието ми, дали и аз ще съм от онези, многото хора, които работят нещо скучно и безинтересно, само защото така трябва,  дали съм талантлива,  дали изобщо  мога да направя нещо стойностно и работещо. ДиА Бижу за мен е много добър показател за моите способности. Хубавото е, че няма граници. Всичко е достижимо в един или друг етап на живота. 

Какво ще кажеш на всички останали, които имат своя талант, но не смеят да го разгърнат?

Пожелавам на хората, които имат идеи за нещо свое да ги разгърнат и осъществят. Да не се страхуват и да не губят време. Да пробват, да действат. Да започват от нещо малко, за да видят дали идеите им са работещи и когато успехът дойде да продължават с всички сили.

Защо да изберем DIA?

Всеки, който иска да бъде приет първо като приятел и индивидуалност, а после като клиент, може смело да избере ДиА Бижу. Подходът ни винаги е персонален. Не е важно колко време ще ни отнеме една поръчка, важно е крайният резултат да достави удоволствие и удовлетвореност на клиента ни.

style="border-width:0" />